- Frankrijk-Noord  – Hauts-de-France (Pas-de-Calais)

- chambre d’hôte / B&B

- CHÂTEAU DE MOULIN LE COMTE in Aire-Sur-La-Lys

⇒ Nederlandstalig beheer: Francis Van der Elst


*  Chambres et tables d’hôtes “Château de Moulin le Comte” van Francis Van der Elst is gevestigd in een groot 19e eeuws bourgeois-huis in het gehuchtje Moulin-le-Comte (gemeente Aire-Sur-la-Lys) in de noord Franse regio Nord-Pas-de-Calais.

Moulin-le-Comte ligt amper dertig autominuten van de Belgisch-Franse grens en is voor Nederlanders en Vlamingen derhalve ook voor een kort verblijf een prima bestemming. Nord-Pas de Calais is een regio waar u verrast wordt dankzij het gevarieerde landschap, de zandstranden, de kliffen, steden en musea, gastronomie en de vele mogelijkheden voor (sportieve) activiteiten. Door het redelijk vlakke landschap is het in deze regio goed wandelen en fietsen, ook als je niet al te geoefend bent.

De kust van deze streek wordt de Côte d’Opale (Opaalkust) genoemd en is binnen één uur rijden vanaf “Château de Moulin le Comte” te bereiken. Deze 120 kilometer lange kuststrook bestaat hoofdzakelijk over zandstranden en duinen, maar er zijn ook een paar indrukwekkende krijtrotsen: de Cap Blanc-Nez die ongeveer 130 meter boven de zeespiegel uitsteekt en de 45 meter hoge Cap Gris-Nez. De kust heeft veel badplaatsen, waarvan Hardelot, Wimereux, Wissant en het enigszins mondaine Le Touquet PLage het meest bekend zijn. Calais is, vanwege de verbinding met Engeland, natuurlijk de meest bekende plaats in deze regio. De regio Nord-Pas-de-Calais heeft ook voor de in geschiedenis geïnteresseerde bezoeker veel te bieden; er bevinden zich talloze begraafplaatsen, monumenten, parken en musea die de herinnering aan beide wereldoorlogen levend houden. Voor met name de Vlaamse cultuurliefhebber is het in 2010 geopende ‘Musée départemental de Flandre’ in het naburige Cassel (27 km) interessant; als enige museum brengt het de culturele identiteit van Vlaanderen onder de aandacht.

Het recent gerenoveerde herenhuis ligt in een grote parkachtige tuin, waar doorheen de rivier de Leie stroomt. Chambres et tables d’hôtes “Château de Moulin le Comte” beschikt over vijf ruime en comfortabele gastenkamers, waaronder één suite. De tweepersoons kamers zijn voorzien van een LED-flatscreen-TV en (gratis) draadloos internet en hebben elk een badkamer met douche en apart toilet. Ook gezinnen met kinderen en hun eventuele huisdieren zijn van harte welkom. Table d’Hôte: Desgewenst kunnen gasten tegen een meerprijs aanschuiven aan de gastentafel en proeven van de lokale- en wereldgerechten.